Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1112 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Wzmożony ruch może być niebezpieczny. Zbadaj się, nim zaczniesz ćwiczyć
Nie bez powodu osobom rozpoczynającym ćwiczenia zaleca się wykonanie badań. W przypadku niektórych problemów wzmożony ruch jest niekorzystny, a nawet groźny dla...
Przełomowe zmiany w refundacji leków na nadciśnienie. Wejdą w życie od 1 lipca
Nowa lista refundacyjna uwzględnia przełomowe zmiany dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Zawarto na niej leki złożone obniżające ciśnienie krwi, dzięki którym...
Tych leków możesz nie kupić od lipca w aptece. Sprawdź, czy je stosujesz
Główny Inspektorat Farmaceutyczny poinformował o wstrzymaniu dostaw trzech ważnych leków wraz z dniem 30 czerwca. Oznacza to, że od lipca może zabraknąć ich w...
Domowe lody ochłodzą w upał. Wypróbuj najlepsze przepisy!
Lody to chłodząca przekąska, która idealnie sprawdzi się w upał. Nie wszystkie są pełne cukru i kalorii – lekkie i zdrowe lody domowe możesz jeść nawet...
Te osoby są najbardziej zagrożone udarem cieplnym! Ryzyko zwiększają niektóre choroby
Upał to zagrożenie dla zdrowia i życia, gdyż pod jego wpływem łatwo o rozwój przegrzania i udaru cieplnego. Narażona na nie są nie tylko dzieci i seniorzy, ale...
I Forum Ochrony Zdrowia podsumowuje zmiany i osiągnięcia w systemie opieki zdrowotnej
Na pierwszym Forum Ochrony Zdrowia, które odbywa się w dniach 19-20 pod honorowym patronatem ministra zdrowia Adama Niedzielskiego w Wąsowie, dyskusja dotyczy...
Ważne odkrycie w leczeniu tajemniczej i bolesnej choroby. Lekarze „pełni nadziei”
Przyczyny endometriozy wciąż nie są w pełni znane, dlatego każde odkrycie w tej dziedzinie jest na wagę złota. To najnowsze dotyczy możliwego związku choroby z...
Ta przyprawa stymuluje lepiej niż kawa! Poznaj właściwości alpinii galgant
Co pić zamiast kawy? Ta przyprawa nie zawiera kofeiny, a skutecznie pobudza i poprawia pracę mózgu. Naukowcy potwierdzili cenne właściwości rośliny blisko...
Co pomaga na upał? Zobacz, jak uniknąć groźnego przegrzania
Upały są zagrożeniem dla zdrowia, a nawet dla życia! Łatwo dochodzi wtedy do odwodnienia i przegrzania organizmu, a także do udaru cieplnego. Zobacz, jak...
Odchudzanie lekiem na cukrzycę może mieć skutki uboczne! Zobacz jakie
Odchudzanie się przy pomocy leków na cukrzycę to niebezpieczna dla zdrowia praktyka, która zyskuje niestety na popularności. Lekarze ostrzegają przed środkami...