Eksperci podjęli decyzję o przyznaniu wyróżnień w połowie maja, podczas 32. atestacji artykułów spożywczych organizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Honorowy patronat nad oceną żywności sprawuje minister rolnictwa.
Pośród laureatów 32. atestacji znalazła się firma „U Tereski” z Aleksandrowa. Certyfikatami „Doceń polskie” nagrodzona została propozycja przedsiębiorstwa, tj. rąbanka.
Specjał zdobył maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano mu również tytuł TOP PRODUKT, który zarezerwowany jest wyłącznie dla wyróżniających się artykułów żywnościowych.
Oceniali 170 produktów z całego kraju
Program „Doceń polskie” ma ogólnopolski charakter: do atestacji przystępują producenci z całego kraju, oferujący produkty spożywcze różnego typu: od nabiału i pieczywa, przez mięsa, słodycze, napoje, dania gotowe, mrożonki, półprodukty, na wyrobach marki własnej kończąc. Majowy audyt był trzydziestym drugim w historii programu „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność oraz jej producentów jest realizowane od 2011 roku.
Wśród ocenianych produktów była rąbanka wytwarzana "U Tereski" w Aleksandrowie gm. Lelis.
We wcześniejszych edycjach certyfikat "Doceń polskie" otrzymały inne produkty z Aleksandrowa:
- kiełbasa cienka
- kiełbasa pieprzowa
- kiełbasa gruba szynkowa
- salceson, który został dodatkowo wyróżniony jako TOP PRODUKT
Godła promocyjne są przyznawane zawsze na 2 lata, ale producent może ubiegać się o ponowną certyfikację nagrodzonych wyrobów. Oceny żywności odbywają się co kwartał.
W 2016 roku zajrzeliśmy do zakładu "U Tereski" w Aleksandrowie:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?